Modelul, conținutul, modalitatea de depunere și de gestionare a formularului 212 “Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” au fost stabilite prin aprobarea Ordinului 2541, publicat in MOF 1246 din 23.12.2022.
! Termenul de depunere a declarației – 25 mai 2023
!! A se avea in vedere urmatoarele:
1. Impozitul pe venitul estimat poate fi rectificat până la data de 31 decembrie a anului de impunere.
2.Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și/sau din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care impozitul se determină în sistem real și care în cursul anului fiscal își încetează activitatea, precum și cei care intră în suspendare temporară a activității, au obligația de a depune la organul fiscal competent declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
3.Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți, pentru care determinarea venitului brut se efectuează potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Codul fiscal, și în care chiria este exprimată în lei sau reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, depun declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
4.Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri din activități independente/activități agricole, în mod individual și/sau într-o formă de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau în sistem real, depun declarația în termen de 30 de zile de la obținerea certificatului care atestă încadrarea în gradul de handicap în vederea recalculării venitului net anual și a impozitului datorat.
!!! Declarația se va putea depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, astfel:
a) în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.
Data depunerii declarației în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.
b) prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:
– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual“ (SPV);
– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Despre_DU_2023.pdf